Laminatgolv

Laminatgolv består av över 80% trämaterial, de finns i många olika färger och nyanser. Laminatgolv är hårda, slittåliga och repas inte lätt. Därför är de ett bra alternativ för den som har djur hemma. Det är också känsligt för fukt och vatten eftersom stommen är träbaserad, men det finns vissa laminatgolv som är utrustade med en speciell teknik som gör att de tål vatten lite bättre, men det är av yttersta vikt att undergolven är plana och fasta. Laminatgolv är lätta att rengöra och kräver inget underhåll. När man rengör är det viktigt att inte använda för mycket vatten. Man ska heller inte använda feta rengöringsmedel som såpa.

Laminatgolv är uppbyggt av flera lager. Vissa laminatgolv består av fyra lager. Det yttersta som man går på är ett slittåligt lager som står emot repor bra och är ett ytskydd. Under det finns en beständig dekor som fått sitt utseende från ett fotografi. Under dekoren ligger HDF-kärnan som är gjord av hårt pressat trä och längst ner är det en stabiliserande baksida. Laminatgolv brukar vara mellan 7 och 10 mm.

Som sagt är laminatgolv väldigt hårt och därför låter det lite mer när man går på det än när man går på ett trägolv. Det kan också uppfattas som lite kallt mot fötterna. Det finns olika underlag som har olika ändamål. Det finns bland annat standardunderlag och så finns det underlag som reducerar ljud. I vissa konstruktioner behövs en åldersbeständig plastfolie som fuktspärr, den är cirka 0,2mm. Den är till för att förhindra att fukt som kommer underifrån får kontakt med golvet, men den tål inte hur mycket fukt som helst. Vissa golv har inbyggda underlag.

Laminatgolv är lätta att montera själv, men om du behöver hjälp så kan våra duktiga golvläggare hjälpa till. I de allra flesta fall är laminatgolv gjorda så att man klickar ihop brädorna med varandra när golvet läggs. Det finns några olika varianter, vissa skjuter man ihop för att sedan trycka ner medan andra bara skjuts ihop. En annan metod är att vinkla plankan och sedan trycka ner.

Precis som med många andra golvtyper behövs ett plant, fast och stabilt underlag för att lägga laminatgolv. Det går också att lägga laminatgolv på vissa befintliga golv, men då måste det vara plant.

Hos Golvab hittar du laminatgolv på lager i vår butik och det finns även mycket att välja på i vårt beställningssortiment. Har du några frågor är det bara att ringa eller på annat sätt kontakta Golvab.

Tillbaka till sortiment